Завръща ли се най-сексапилният политик в Германия?

Карл-Теодор цу Гутенберг отново агитира за партията си - ХСС
7 сеп 2017 14:45, Елка Василева
17
Завръща ли се най-сексапилният политик в Германия?
Карл-Теодор цу Гутенберг. Снимка: Reuters

Изглежда желанието на германския канцлер Ангела Меркел най-сетне се сбъдна. Популярният й бивш министър и политически съюзник Карл-Теодор цу Гутенберг - определен навремето като най-сексапилния мъж в германската политика - се връща на сцената малко преди парламентарните избори този месец, пише ДПА.

Повече от шест години след драматичното му низвергване заради разкрития, че е изплагиатствал част от докторската си дисертация, Гутенберг (КТ за приятелите му) се върна да агитира за партията си, консервативния баварски Християнсоциален съюз (ХСС).

Споменаван преди време като възможен бъдещ лидер на най-голямата европейска икономика, 45-годишният Гутенберг, който сега се показва с модна тридневна брада, отхвърля коментарите, че появата му в предизборната кампания бележи завръщането му в светлините на прожекторите на германската политика.

Скоро след назначаването му за министър на икономиката през 2007 г. на 37-годишна възраст анкета за германското женско списание "Лавива" го определи като "Най-сексапилния мъж в политиката". (Циниците саркастично коментираха, че състезанието не е било особено оспорвано).

Още по темата

"Радвам се, че Карл-Теодор цу Гутенберг ще участва в публични прояви по време на кампанията за Бундестаг", каза Меркел миналия месец.

Малко след оставката му като министър на отбраната през 2011 г. тя ясно даде да се разбере, че вратата остава отворена за него, ако реши да се върне.

Канцлерът каза, че поддържа "добър контакт" с Гутенберг, който също като Меркел призова за забрана на бурката - задължителна позиция в консервативните кръгове.

Меркел обаче добави, че не знае "как той вижда бъдещето си". ХСС е присъдружната партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Публикувана миналата седмица анкета на института Кантар Емнид показа, че 54 процента от гласуващите за ХДС/ХСС приветстват завръщането на Гутенберг в германската политика.

Дали обаче Гутенберг може да бъде изкушен да се върне в Германия от Ню Йорк, където той неочаквано замина със семейството си, за да стане бизнес консултант след скандала с плагиатството, е един от въпросите около кампанията за изборите на 24 септември.

Човекът, когото преди време германците обявиха за политик, с когото най-много биха искали да прекарат ваканцията си, може да се окаже полезен съюзник за Меркел, която има търкания с дясното течение в ХДС заради либералната си позиция за бежанците и двойното гражданство.

"Трябва да се уверим, че хората разбират какво представляват консервативната политика и Германия на средната класа", каза Гутенберг на митинг в родната си провинция Бавария, един от етапите в предизборната му обиколка.

С аристократичния си произход Карл-Теодор Мария Николаус Йохан Якоб Филип Франц Йозеф Силвестър Фрайхер фон унд цу Гутенберг се бе откроил като обаятелно лице в света на германската политика, която не се слави с харизматични личности.

"Завръщането на Гутенбергите", въодушеви се всекидневникът "Билд" миналата седмица със снимка на първа страница на Гутенберг и съпругата му Щефани, графиня и праправнучка на легендарния германски канцлер Ото фон Бисмарк.

Гутенберг е син на диригент. Прадядо му е бил замесен в заговора от 20 юли за убийството на Хитлер, а братът на прадядо му е бил екзекутиран за ролята си в него.

Гутенберг е опитен адвокат, който многократно призовава избирателите да подкрепят Меркел, а вчера отбеляза, че бившата му шефка е опитен играч във външната политика, което значи, че тя "има значителен авторитет сред всички страни в конфликта" с ядрената програма на Северна Корея.

Лидерът на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер обаче може да има свои планове за КТ, чиито предизборни появи са съпътствани от дълги опашки желаещи да го слушат.

По-малко от седмица след първата предизборна поява на Гутенберг Зеехофер заяви вчера за в. "Пасауер нойе пресе", че може да си го представи като министър било в Бавария, било в Берлин.

68-годишният Зеехофер изглежда също се надява, че Гутенберг може да се включи в кампанията на ХСС за провинциалните избори в Бавария догодина.

Смята се, че Зеехофер по-специално се надява да привлече Гутенберг в големия си план да попречи на главния си съперник и финансов министър на Бавария Маркус Зьодер да сложи ръка на лидерския пост на ХСС и премиерския пост на Бавария, когато Зеехофер ги оваканти. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
То редовите германци всякак ще го отнесат изотзад , затова сексапилните са лица на демокрацията , умни , красиви как да не им се отдадат ?
13
0
 
7
 
! Отговори
Жена европейка преди 6 години
По външен вид ли ще ги избират политиците в Германия?Тогава да изхвърлят леля Меркел,на нищо не прилича.
12
0
 
10
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Тоя не е политик, тоя е мошеник! Ако тоя е политик, значи всички политици са мошеници!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тоз не съм сигурен, ама жена му Стефка е цепеняче страшно. Здраво ще го отнесе.
10
0
 
11
 
! Отговори
Горд Евроатлантик преди 6 години
Много е секси, ще го скъсам!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, това аристократично недоразумение. Това е тяхната Румяна Желева. Човекът си приписал десертацията, и избяга през девет гори в десета ..и сега на бял кон...явно на предателите по върховете не им достигат кадри. Меркел четвърти мандат, сега и този ...Хора ние сме по силни от тях, събодете се, една шайка командва целия свят, хора! Василев къде си да направиш обръщение към селяните, че го умееш брат!
8
0
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Зад "гелосания" цу ...стоят огромни пари!Изчакаха да се разнесе пушилката...и пак го лансират...по едно избирателите в повечето европейски държави си приличат - помнят колкото златни рибки - доказано е, че да ги държиш в буркан - не е мъчение...помнят само настоящата обиколка на буркана!
7
2
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Еманюел Макрон, Джъстин Трюдо, Енрике Пеня Нието.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Повече от шест години след драматичното му низвергване заради разкрития, че е изплагиатствал част от докторската си дисертация,"А от кого ще копира агитациите си за Меркел?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Радвам се, че Карл-Теодор цу Гутенберг ще участва в публични прояви по време на кампанията за Бундестаг", каза Меркел миналия месец."Естествено, че се радваш, един доказан мошеник е идеален да излъже немското стадо да гласува за тебе.
4
1
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат:"Циниците саркастично коментираха, че състезанието не е било особено оспорвано"За незнаещите - този сексапилният е немски Калин Митрев....след като го навряха в ку чи г*з за плагиати ( преписвал без да спомене източниците в библиографията ) замина за САЩ и отвори "консултантска фирма"...лично мен след шофьора на такси хипито хвърляло павета по полицаите Йошка Фишер...и особено Ангела Меркел...нищо не ме учудва! И Мартин Шулц е същия - фалирал книжар!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втората жена на баща му е българка, класически музикант
2
1
 
4
 
! Отговори
Тончик Харитончик преди 6 години
Ох, майкооо!С тоя бих си правил палачинки цяла нощ!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи сексапилен политик.Някой ако знае да обясни.Може би такъв като тлъстия Суджук,когото незадоволените лелки ни натресоха.